Çalışma İzni ve Uzun Dönem Vize Başvurusu
Prag’a yerleşme kararımızı bir önceki yazımda anlatmıştım. Okumak isteyenler için link burada.
Kararımızı verdikten sonra Taner için çalışma izni, benim için ise ‘aile birleşimi’ sebebiyle uzun dönem vize başvurusu yapmamız gerekti. Çekya’ya (Çek Cumhuriyeti’nin yeni adı “Çekya” oldu bu arada) çalışma izni ve uzun dönem vize başvurusu Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu aracılığıyla Çekya’nın ilgili otoritesine (İç İşleri Bakanlığı olduğunu tahmin ediyorum) yapılıyor.
İstanbul’daki Çekya Konsolosluğu Maçka’da. Öncesinde online olarak randevu alıyor ve başvuruya ilişkin belgelerinizi konsolosluğa teslim ederek başvurunuzu yapıyorsunuz. Randevunuz konusunda özenli davranmanız, mutlaka gitmeniz gerekiyor.
Çalışma izni (Konsolosluğun internet sitesi olan http://www.mzv.cz/istanbul/tr/index.html ‘de Employee Card olarak geçiyor) için genel itibariyle gerekli olan belgeler ise şu şekilde;
1- Başvuru formunun doldurulması gerekiyor. (internet sitesinden çıkartarak doldurup gidebilirsiniz veya orada da doldurabilirsiniz ancak oldukça kapsamlı)
2- Pasaport (veya geçerli seyahat dokümanı)
3- Çekçe kira kontratı (konaklamayı gösterir doküman) -İngilizce ise mutlaka yeminli tercümana çevirisinin yaptırılması gerekiyor.-
4- 2 Fotoğraf
5- İş Sözleşmesi (Çekçe olması gerekiyor aksi halde mutlaka yeminli tercümana çevirisi yaptırılmalı)
6- Lisans varsa yüksek lisans, doktora diplomaları (Çekçe’ye yeminli olarak çevrilmiş asılları)
7- Sabıka kaydı (Artık Kaymakamlıktan adli sicil kaydı alınabiliyor. Alındıktan sonra Apostil işleminin yaptırılması ve yeminli çevirmen tarafından Çekçe’ye çevrilmesi gerekiyor)
8- Seyahat sağlık sigortası
Aile birleşimi sebebiyle yapılacak uzun dönem vize başvurusunda ise;
1- Başvuru formu (İnternet sitesinden çıkartarak doldurup gidebilirsiniz veya orada da doldurabilirsiniz ancak oldukça kapsamlı)
2- Pasaport (veya geçerli seyahat dokümanı)
3- 2 fotoğraf
4- Başvuru ücreti (200 küsur Türk Lirası’na denk gelen bir başvuru ücreti ödeniyor)
5- Evlilik kayıt örneği (Herhangi bir Nüfus Müdürlüğünden çıkartılması, Kaymakamlıktan Apostil işlemi yaptırılması, yeminli çevirmen tarafından Çekçe’ye çevrilmesi gerekiyor)
7- Nüfus kayıt örneği (Herhangi bir Nüfus Müdürlüğünden çıkartılması, Kaymakamlıktan Apostil işlemi yaptırılması, yeminli çevirmen tarafından Çekçe’ye çevrilmesi gerekiyor)
8- Aylık aile geliri (bakiye mektubu) (Hesabınızın (aile birleşimi sebebiyle başvuruda bulunan kişiye ait) bulunduğu bankadan “bakiye mektubu” olarak temin edilmesi, yeminli çevirmen tarafından Çekçe’ye çevrilmesi gerekiyor)
9- Adli sicil kaydı (Artık Kaymakamlıktan adli sicil kaydı alınabiliyor. Alındıktan sonra Apostil işleminin yaptırılması ve yeminli çevirmen tarafından Çekçe’ye çevrilmesi gerekiyor alınacak)
10- Seyahat sağlık sigortası
Seyahat sağlık sigortalarını başvurularınızı yaptığınız sırada sunmanız gerekmiyor. Vizeniz çıktığında Çekya konsolosluğundan bir e-posta alıyorsunuz ve vizenizi almaya gittiğinizde, ülkeye giriş yapacağınız tarihten itibaren başlayacak kapsamlı sağlık sigortası yaptırmanız gerekiyor. Hangi sigorta şirketlerinden yaptırabileceğiniz Çekya Konsolosluğu’nun sitesinde yer alıyor. Bunlardan bazıları; Uniqua, Slavia vs gibi Çek Cumhuriyeti merkezli sağlık sigortası yapan özel şirketler)
Başvurunuzu yaptıktan sonra en fazla 90 gün içinde Çek Cumhuriyeti otoritesinin talebinize cevap vermesi gerekiyor. Bizim vizemiz neredeyse 90 günü doldurmak üzereyken çıktı, bu yüzden beklemek, sabırlı olmak gerekiyor.
Bu arada Çekya Konsolosluğunda görev yapan kişiler oldukça yardımcı insanlar. Telefonlarınıza, e-postalarınıza cevap veriyorlar, sabırla sorularınızı yanıtlıyorlar. Ayrıca bizim gibi başvuru yapacaklar için yeminli tercüman olarak Eva Sevinçli ile çalıştığımızı ve kendisinden çok memnun kaldığımızı da belirtmek isterim. Dakik ve sonuç odaklı çalışan Eva Hanım, her daim yardımlarınıza koşuyor.
Ayrıca Çekya ile Türkiye arasındaki hem ticari hem bireysel ilişkilerin geliştirilmesi anlamında kurulmuş tek özel kuruluş olan ÇekTürk isimli kurum ve Türk temsilcisi Ece Ergüney de size maddi kaygı gütmeksizin yardımcı oluyor. Sorunlarınızı çözebilmeniz için kendisiyle her iletişime geçtiğinizde son derece kibar, hızlı ve efektif yanıtlarla yanınızda olduğunu hissettiriyor.
Ve bizim de vizemiz geldi, peki bundan sonra ne oldu, taşınma sürecinde neler yaptık? Neler yapmamız gerekti? Bürokrasi ile sizi daha fazla bunaltmamak için şimdilik soruların cevabı bir sonraki yazıya kalsın 🙂
Görüşmek dileğiyle,
Duygu
Blogunuzda paylastiginiz CekTurk firmasiyla ilgili sikayetimi sizin ve blogunuzu takip edenlerle de paylasmak istiyorum. Bu firmayla calistik. Bize yonlendirdikleri avukatlari yuzunden bizim basvurumuz redle sonuclandi. Red alana kadar da 1 bucuk yil bekledik. Bu surecte hic bir muhattap bulamadik. Hic bir sekilde basvurumuzla ilgilenilmedi. Durumumuzu belirttigimizde de tekrar para talep edildi. Yasadigimiz sıkıntıları, bizim durumumuzda olan ya da olabilecek olan kisiler icin yardimci olmasi acisindan paylasiyorum. Mumkunse avukatinizi kendiniz bulun.Saygilar, sevgiler.
Hazal Hanım selamlar, yaşadıklarınıza çok üzüldüm. Biz bu süreçte kendi işlemlerimizi kendimiz hallettik, sadece ufak tefek sorularımızı kendilerine yönlendirdik. Eğer sizin süreciniz devam ediyorsa, ben bildiklerimi size aktarabilirim. Bir daha problem yaşamamanız dileğiyle,
Sevgiler,
Duygu
Merhaba,
Biz de sizinle benzer bir süreç içine girdik, eşim iş teklifi aldı, ben de aile birleşimi vizesi ile ülkeden uzun dönem vize alacağım da size bir sorum olacak, eşiniz ile aynı anda mı başvuruda bulundunuz? yoksa eşinizin çalışma vizesinin çıkmasını bekleyipte mi başvurdunuz?
Teşekkürler,
Ayça Hanım merhaba,
Öncelikle çok sevindim, hayırlı olsun. Aynı anda başvurmanız en iyisi, iki vizenin de çıkması zaman alıyor. İkisi paralel şekilde ilerler.
Sevgiler,
Duygu
Merhaba,
Öncelikle paylaşımınız için teşekkürler. Keşke Ankara konsolosluğu da İstanbul gibi olabilse.. Bende işe alındım Çek Cumhuriyeti’nde ve uzun dönem oturum izni başvurusu yapacağım. Benim aklıma takılan sağlık raporu. Employee card için istenen belgelerde yer almakta. Bununla ilgili bir fikriniz var mı?
Merhaba, hayırlı olsun, sizin adınıza çok sevindim. Sağlık raporunu biz başlangıçta vermedik, ancak Çek Cumhuriyeti’ne geldikten sonra sağlık taramasından geçti eşim. Bunun dışında sağlık geçmişi veya sağlık raporu vermedik konsolosluğa.
Cevabınız için teşekkür ederim 🙂
Rica ederim 🙂
Tekrar merhabalar,
Uzun dönem vizem çıkmış. Bundan sonraki aşama nedir acaba? Ben Brno’da olacağım. Brno’ya varınca oradaki yetkili ofise kaç gün içinde gitmem ve ne yapmam gerekiyor?
Sinem Hanım selamlar, hayırlı olsun. Öncelikle 3 gün içinde polise gitmelisiniz, sonraki süreçle ilgili http://www.toparlangidiyoruz.com/2017/03/13/pragta-uzun-donem-vize-basvurusu/ yazısını inceleyebilirsiniz.
Duygu
Merhabalar,
Çalışma izninin çıkması ne kadar zaman aldı? Bende başvurdum da hala bekliyorum.
Merhaba, 90 günü geçmeden ancak geçmesine az kala çalışma izni geldi.
Duygu
Ret alır mıyım diye endişeleniyorum bazen. Umarım bir aksilik çıkmaz. Teşekkür ediyorum yardımınız için..:)
Biz de endişelenmiştik, ama almazsınız tedirgin olmayın bence 🙂
Merhabalar,
Size calisma izni ile ilgili bir sorum olacakti. Biz de esimin is bulmasi araciligi ile Prag’a tasindik gecen hafta. Esime isyeri Employee Card cikardi ve benim icin de aile birlesiminden long term visa basvurusu yapti. Benim, kendime sponsor olacak bir firma bulmadan calisma izni durumum nedir? 6 ay sonra Labour Market a erisimim olacagini biliyorum ama hali hazirda gorustugum bi firma var, ancak calisma izni durumumu ogrenmem gerekiyor. Bu konuda bir deneyiminiz varsa yardimci olursaniz sevinirim. Iyi aksamlar.
Merhabalar, çalışma izniniz long term residence çıktıktan sonra oluyor, bunun başvurusunu yapabilmeniz için de eşinizin 6 aydır çalışıyor olması gerekiyor. Bu family unification dan doğan çalışma izni hakkınız ancak tabi ki bir şirketle anlaşırsanız sizin için de doğrudan employee card başvurusu yapabilirler.
Duygu
Duygu Hanım merhaba,
Biz de eşimle birlikte tamaman sizin geçtiğiniz süreçlerin hepsine başlamak üzereyiz 🙂 Ben iş buldum ve employee card başvurusu yapacağım. Eşimede family unification kapsamında uzun dönem vize başvurusu yapacağız. Ancak, çalışacağım şirketin relocation agency’si ilk vizenin süresi 6 ay ya da 12 ay oluyor ve eşiniz bu süre boyunca çalışamayacak dedi. Bu sürelere bir de bu ilk vize bittikten sonra uzun dönem oturma izni başvuru süreci eklenince bu süre daha da uzun olabilirmiş hatta. Açıkçası, bu bana çok saçma geliyor. Bu konudaki tecrübelerinizden yararlanabilir miyim? Bu çok uzun süre eşimin işsiz kalması demek ki böyle bir fedakarlığı ondan isteyemiyorum malesef. O yüzden başka bir yolu yok mu diye araştırıp duruyorum ama pek birşey bulamadım.
Serkan
Serkan Bey selamlar,
İlk vize benim için (family unification) 90 gün kadar çıktı, ardından uzatma başvurusu yaptım, detayları blogta bulabilirsiniz. Eşiniz, siz orda 6 ay çalışmadan evvel uzun dönem oturuma başvuramıyor, başvuramadığı için de çalışamıyor maalesef. Yani kısaca, eşinizin çalışabilmesi takriben 1 yılı bulabilir diye düşünüyorum.
Ama bence şöyle bir ihtimal olabilir. Eşiniz burda iş bulursa doğrudan employee card için başvurur. Burdayken daha hızlı ilerleyebilir süreçler.
Duygu
Hızlı dönüşünüz için çok teşekkürler Duygu Hanım. Haklısınız benim de araştırma sonuçlarım anlattıklarınızla paralel. Kafamı tek kurcalayan tek açık nokta eşimin olur da iş bulursa emplyee card başvurusu yapabilmesi için family unification vizesinin süresinin sonunu beklemesi gerekiyor mu?
Ya da başka bir case olarak, diyelim ki eşime ilk vize olarak 1 yıllık uzun dönem vize verildi, benim employee cardımın üzerinden 6 ay geçtikten sonra eşim long term residence permit’e başvurabilir mi? Yoksa uzun dönem vizenin 1 yıllık süresinin bitmesini de beklemesi gerekir mi? Biliyorum belki detay soruyorum:) ancak Relocation agency’nin dediğine göre uzun dönem vizeyi 1 yıllık da verebiliyorlarmış. Bu yüzden eşime hiç family unification vize başvurusu yapmasak mı gitmeden önce ona da iş bulup ikimize de employee card başvurusu yapsak mı diye düşünüyorum.
Serkan Bey yeniden merhaba,
Bence eşinizin employee card başvurusu yapabilmesi için family uni. vizesinin beklemesi gerekmiyor. (Bu benim tahminim)
Bence eşinize 1 yıllık uzun dönem vize verilirse (ki ben hiç duymadım, hep 90 günler civarıydı, fakat tabi bakış açıları değişmiş olabilir), eşiniz o vizesi varken ayrıca long term residence permit’e başvurabilir. (Yine benim tahminim)
Eğer eşinizin iş bulma olasılığını yüksek görüyorsanız, ben derim ki 1 veya 6 aylık shengen vizesini başka bir ülkeden (mesela Yunanistan’dan) alın, Yunanistan’a bir kez giriş – çıkış yapın, kalan 90 günlük kalma süresini de eşiniz Çek Cumhuriyeti’nde geçirsin, o sürede de iş bulabilirse, doğrudan employee card başvurusu yapsın.
Duygu
Çok teşekkürler Duygu hanım faydalı görüş ve tecrübeleriniz için.
Merhaba . çek cumhuriyeti evlilik ile ilgili net açıklama neredeyse hiç yok . Sadece sizin yapmış olduğunuz yorumlar var . Yardımcı olduğunuz ıçın teşekkür ederim. Kız arkadaşım çek cumhuriyeti vatandaşı ve orada yaşıyor .evliliğimizi orada gerçekleştirip birlikte orada yaşamak istiyor. Daha önce vize vb hiç bir prosedür yaşamadım . Orada birlikte yaşamak için gerekli olan kriterler neler gerekli olan şartlar neler hiç bilgimiz yok . Kız arkadaşım bir fabrikada çalışıyor aylik ortalama 15000 _17000 kc ortalama kazancı var . Bir apart dairesinde kalıyor . Konu ile illgili hiç bir net bilgi bulamıyoruz . Sürekli tartışma yaşıyoruz .lütfen bu konu hakkında bize bilgi verin . Ben türkiyede serbest meslek ile uğraşıyorum. Sürekli sigorta değisıkligim yasaniyor . Farkli firma oluyor . Maaş ödemem her zaman banka yolu ile olmuyor . Neredeyse hayat hikayemi anlattim . Yazdıklarimda yanliş varsa lutfen mazur gorun . Artik kime danişmamiz gerektigini nereden net bilgi alabilecegimizi bilmiyoruz .bu konudaki bilgisizligimiz tartismalara sebeb oluyor . Ayrilik asamasina yaklasiyoruz neredeyse . Lutfen konu ile ilgili bilgilerinizi benimle paylasirsaniz minnettar kalirim lütfen…
İlker Bey merhaba,
Sizinkine benzer bir deneyim yaşamadık ancak buradaki durumu göz önüne aldığımda evliliğiniz yaptığınız zaman belli bir süre oturum izni, ardından da vatandaşlık alabilirsiniz diye düşünüyorum. (Bu söylediğim uzun süre alacaktır)
Normal schengen vizesine başvuruyor olsaydınız sigorta, serbest meslek ve banka hesabınızdaki para önemli diyebilirdim ancak, aile birleşiminde hesabınızda oturum izni süresinde (örneğin başlangıçta 2 yıl oturum izni verseler) kendinize bakabilecek belli bir miktar parayı gösterseniz kabul görür diye düşünüyorum, bu rakam da 10-20 bin Türk Lirası olabilir.
Kız arkadaşınızın geliri düşükmüş maalesef, Prag’ta bir oda fiyatı dahi minimum 6 bin Koruna olabiliyor, yani eşinizin maaşıyla beraber geçinemezsiniz.
Serbest meslek yaptığınızı söylemişsiniz, belki kendi alanınızda burda bir iş bakabilirsiniz siz de.
Bu tür süreçler biraz yorucu ve gergin olabiliyor, sakin kalmaya çalışın, her şey yoluna girecektir diye düşünüyorum.
Öncelikli tavsiyem, süreci hızlandırmak istiyorsanız, evliliğinizi yapın, sonrasında başvurunuzu yapın, bu esnada da kendinize iş bakın, umarım şansınız yaver gider.
Duygu
Teşekkür ederim. Duygu hanım en azından umut vadedici birşeyler duymak bile sevindirici . Kız arkadaşım evliliği kendi ülkesinde yapmak istiyor . Evlilik amacı ile ilgili bir vize türü var mı ? Çünkü sigorta değişikliğini sürekli yaşıyorum . işim gereği sigortamı yüklenici firmalar karşılamak zorunda . Vize konusunda red alma korkusu ile turistlik vize başvurusu yapamıyorum . Belkide hayal kırıklığı ile yüzleşmek istemiyorum. . Evlilik amacı açiķlandıgı zaman vize almam kolaylaşır mı ? Cevaplarınız gerçekten beni mutlu etti . Çok teşekkür ederim .
İlker Bey selamlar,
Rica ederim. Benim tahminim evlenirseniz başvuru tipiniz aile birleşimi (family unification) sebebiyle olur. O da size açıkladığım şartlara tabi, blogtaki diğer yazılarda ayrıntısını bulabilirsiniz. Evlilikle vizeyi daha kolay alırsınız ancak bekleyebilirsiniz, bazen bayağı bekletebiliyorlar. Zaten siz evliliğinizi yapacaksanız başlayın bu süreçlere, başta biraz zor ama sonra ilerleyecektir.
Duygu